Τέλενδος

Τέλενδος, Δωδεκάνησα

Η νησίδα Τέλενδος με μήκος ακτής 12,7640 χιλ. και εμβαδόν 4,6480 τ.χιλ., ανήκει στο πολύνησο της Καλύμνου. Οι περιηγητές και οι γεωγράφοι του ύστερου Μεσαίωνα την αναφέρουν στους χάρτες τους ως Agalia ή Klarus, ενώ στην Χάρτα του Ρήγα αναφέρεται ως Κλάρος.

Στη Ράχη, την κορυφή του λόφου της Τελένδου (455 μ.), μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόσωπο και το σώμα μιας ξαπλωμένης γυναίκας, σαν να έχει λαξευτεί πάνω στο βράχο. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, η γυναίκα αυτή είναι η Πόθα κόρη του βασιλιά της αρχαίας Ποθαίας, Τέλευτου. Ο έρωτάς της προς τον Ανδρόνικο, βασιλιά της Καλύμνου, δεν βρήκε ανταπόκριση και η πανέμορφη βασιλοπούλα πήδηξε απεγνωσμένα στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε η μορφή της αποτυπώθηκε στην κορυφή της Ράχης.

Τα δύο νησιά Κάλυμνος και Τέλενδος ήταν ενωμένα έως το 554 μ.Χ., ώσπου ένας ισχυρός σεισμός έκοψε αυτό το κομμάτι της Καλύμνου και βύθισε την αρχαία πρωτεύουσα Ποθαία. Στο βυθό μεταξύ των δύο νησιών υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης.

H νησίδα Τέλενδος έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο της Ε.Ε. των προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000” ως περιοχή προστασίας των πουλιών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 κατοικείται από 111 άτομα.

Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Καλύμνου.

Information

Find More  

Directory

Find More